2014-06-07 Posjeta Dardi

U programu  projekta Veleučilišta u Požegi "The Bee Incubator" sadržan je posjet našem najvećem uzgajivaču pčelinjih matica OPG-u obitelji Kovačić u Baranji. Putovanje je započelo 7.lipnja 2014 u 8:00h ispred Veleučilišta u Požegi, a polaznici posjete u bili nastavnici Veleučilišta u Požegi uključeni i projekt, članovi pčelarske udruge Zlatna dolina iz Požege te polaznici osposobljavanja za pčelare.

Sadržajni posjet pčelinjacima obitelji Kovačić započeo je na jednom od pčelinjaka u Dravskom ritu u Zornicama, nastavio se panoramskom vožnjom po Baranji, a završio na oplodnoj stanici nad Batinom i Dunavom. Ovdje su polaznici i ostali nazočni upoznati s cijelim postupkom proizvodnje selekcioniranih matica.

Po vrlo vručem danu sve je iznenadila izvanredna mirnoća pčela.Bez uobičajene pčelarske zaštite našli su se i najveći skeptici komentirajući da bi na svojim pčelinjacima u ovim uvjetima bila potrebita puna zaštita. Iako u punoj proizvodnji i drugim obiteljskim obvezama našlo se u ovoj obitelji dovoljno vremena  za prihvat i upoznavanje s tehnologijom proizvodnje matica.

Za sve one koji su po prvi puta doživjeli i Baranju i ovaj vrijedni tim ostati će puno dojmova i trajnih uspomena na predanost ovoj specijaliziranoj pčelarskoj proizvodnji koju obitelj Kovačić promiče u ovom dijelu Europe.

Uz cjelodnevno druženje s gospodinom Kovačićem, u kojem je polaznicima pokazao i ispričao detalje vezane uz uzgoj selekcioniranih matica, obrađeno je sljedeće:

·         priprema starter zajednica i odgajivačkih društava,

·         korištenje Jenter tehnologije presađivanja matica uz korištenje inkubatora za matice,

·         priprema oplodnjaka i načini njihovog naseljavanja,

·         problematika raznih oblika košnica,

·         problematika ubacivanja oplođenih i neoplođenih matica u zajednicu,

·         priprema paketnih rojeva, te

·         razgovor o raznim problemima i idejama u stvaranju infrastrukture za proizvodnju matica.

 

Usputna priča i komentari dr Kovačića iz stoljeća i od prije Krista, a da ne spominjemo iz života i fiziologije pčelinje zajednice, svakog tko ga ne zna od radijih godina, ostaviti će zatečenim u ocjeni osobnih pogleda na hrvatsku zbilju, svijet pčela ili svijest zbivanja oko sebe.

Foto album

                                             

Partneri

 Izradu web stranice financirala je Europska unija
 sredstvima iz Europskog socijalnog fonda